roze zak...blauwe zak...wat denkt Groen

Dat de roze zak vanaf dit jaar wordt opgehaald is waarschijnlijk al bekend voor iedereen. Gratis is die ophaling natuurlijk niet, de gemeente betaalt deze extra service.


Op werkbezoek bij EcoOH, de verwerker van onze roze zakken

Maar de discussie over de roze zak is daarmee beslist niet aan zijn eind. Zopas deed Fost Plus, de vereniging die alle drankverpakkingsproducenten verenigt, een merkwaardig voorstel.

Op termijn wil Fost plus alle plastics in de blauwe zak toelaten. Ze tekenden al meteen hele “roadmap” uit: vanaf 2019, en bij ons in 2021, zou de roze zak dan uit het straatbeeld verdwijnen.

Maar er is een maar. Als voorwaarde stelt Fost plus dat er geen statiegeld ingevoerd wordt  op drankverpakkingen.

Groen is absoluut voorstander van het invoeren van statiegeld, net zoals dat in tal van andere landen al het geval is. Het is dé manier om het zwerfvuil langs onze straten drastisch te verminderen.

Bovendien kan statiegeld heel wat afval vermijden. Afval dat we dan niet meer moeten recycleren tot, op zijn best, minderwaardige producten. Een groot gedeelte verdwijnt trouwens gewoon in de verbrandingsoven, zeker nu China de import van plastic afval plots heeft stopgezet.

ecooh_bank2fb0914299d8f17058d2e875473f.png
Eén van de producten gemaakt uit ons plastic afval
 

Ecowerf zorgt er wel voor dat de plastics van onze roze zakken alvast nog een tweede leven krijgen als verkeerspaal, zitbank en dergelijke. In de EcoOH fabriek in Houthalen worden de plastics gesorteerd en verwerkt. Maar de gigantische toestroom laat vermoeden dat de markt snel zal verzadigd zijn. Alle plastics in één zak stoppen zal het scheiden bovendien moeilijker maken en de kwaliteit doen zakken, wist de zaakvoerder ons bij een recent werkbezoek te vertellen.

Groen wist ons schepencollege te overtuigen van het belang van het invoeren van statiegeld. Als één van de eerste Vlaamse gemeenten is Oud-Heverlee toegetreden tot de “statiegeldalliantie” een vereniging die ijvert voor het invoeren van statiegeld. Als genoeg gemeenten ons voorbeeld volgen zal Ecowerf ook dit standpunt verdedigen. Het laatste woord is dus nog niet gezegd. Minister Joke Schauvliege is ook voorstander van het invoeren van statiegeld. De bedrijven verenigd is Fost Plus zijn tegen. Wie het haalt zal binnenkort moeten blijken.